Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

ZAUJÍMAVOSTI: Rozžiariť vianoce ružičkovým kelom? Prečo nie?

Ilustračné foto
Ružičkový kel rozžaruje vianočný stromček na londýnskom nábreží. dailymail.co.uk

Tradičná súčasť britskej vianočnej večere môže poslúžiť aj ako zdroj elektriny. Na brehu Temže aj slúži.

Máte osvetlenie na vianočný stromček zapojené v elektrickej zásuvke? Tím britských vedcov to urobil oveľa zaujímavejšie. Pre svoj stromček, ktorý postavili na londýnskom nábreží, pripravili osvetlenie napájané batériou z ružičkového kelu.

Ako to funguje?

Batériu pre dva a pol metra vysoký stromček tvorí tisícka ružičkových kelov nabodnutých na medených a zinkových elektródach. Tým vzniká chemická reakcia, ktorá generuje elektrickú energiu. Tá následne putuje do kondenzátorov, z ktorých sa napája svetelná reťaz tvorená stovkou LED diód.

Netradičná batéria produkuje napätie zhruba 63 voltov.
???
Netradičná batéria produkuje napätie zhruba 63 voltov. Pozostáva z piatich článkov, z ktorých každý obsahuje 200 ružičkových kelov. Pracovať bude dovtedy, kým zostane ružičkový kel čerstvý, teda zhruba jeden mesiac. Aj potom, ako by sa pokazil, by ho jednoducho stačilo vymeniť za nový.

Čím štavnatejšie, tým lepšie

Podľa vedcov by sa na tento účel dalo použiť takmer akékoľvek ovocie alebo zelenina, ružičkový kel je na neho paradoxne najmenej vhodný. Platí totiž pravidlo, že čím je použitý materiál šťavnatejší, tým je lepší vo vodivosti elektriny.

Tvorcovia, ktorí sa touto akciou snažili pritiahnuť pozornosť mladých ľudí ku vede, teda ružičkový kel použili len zo symbolických dôvodov. Je totiž zeleninou, ktorá je vo Veľkej Británii tradičnou súčasťou vianočnej večere a podľa prieskumu ľudí stojacich za projektom až 68 % detí tvrdí, že ružičkový kel neznáša.

Informoval o tom dailymail.co.uk.

Pozrite sa, ako to funguje v praxi:

Odporúčané články

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor vEnergetikeDátum 20. decembra 2013 9:54

Odporúčame

Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...