Spoločnosť Nafta dokončila akvizíciu podzemných zásobníkov plynu v Nemecku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nafta
Ilustračné foto. Nafta, a.s.

Spoločnosť Nafta sa stala 100-percentným vlastníkom podzemných zásobníkov Inzenham – West, Wolfersberg a Breitbrunn/Eggstätt v nemeckom Bavorsku s celkovou skladovacou kapacitou 1,8 mld. metrov kubických.

Spoločnosť Nafta dokončila akvizíciu podzemných zásobníkov zemného plynu v Nemecku. Prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Nafta Bavaria GmbH totiž skompletizovala prevzatie podzemných zásobníkov plynu Inzenham – West, Wolfersberg a Breitbrunn/Eggstätt v nemeckom Bavorsku od spoločnosti DEA Deutsche Erdoel AG a Storengy Deutschland GmbH.

Takmer 2 miliardy kubíkov

Zmluvu o predaji podielov so spoločnosťou DEA Deutsche Erdoel AG o akvizícii podzemných zásobníkov zemného plynu podpísala Nafta začiatkom marca 2018. „Dňa 31. decembra 2018 transakcia, po splnení všetkých odkladacích podmienok a obdržaní potrebných regulačných povolení, nadobudla účinnosť,“ informuje spoločnosť. V rámci tejto transakcie pritom Nafta získala tiež 19,7-percentný vlastnícky podiel na podzemnom zásobníku Breitbrunn/Eggstätt od spoločnosti Storengy Deutschland GmbH a stala sa tak 100-percentným vlastníkom podzemných zásobníkov Inzenham – West, Wolfersberg a Breitbrunn/Eggstätt s celkovou skladovacou kapacitou 1,8 mld. metrov kubických.

Rozvojové projekty

Ide tak o pokračovanie snahy spoločnosti Nafta zúčastňovať sa projektom medzinárodnej spolupráce v oblasti podzemného uskladnenia plynu a prieskumu a ťažby uhľovodíkov. „Už dlhšiu dobu venujeme svoju pozornosť rozvojovým projektom, v ktorých by sme efektívne využili rozsiahle skúsenosti a know-how získané dlhoročnou praxou. Veľmi nás teší, že sme precíznou aktivitou dosiahli ďalší významný míľnik medzinárodnej spolupráce. Akvizíciu podzemných zásobníkov v Bavorsku vnímame ako významnú strategickú investíciu a úspešný krok k rozšíreniu našich aktivít v oblasti podzemného skladovania zemného plynu na nemecký trh,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Nafta Martin Bartošovič. Ako dodal, Nafta v Nemecku plánuje ďalej rozvíjať úspešné a dobre zavedené štandardy ako v prevádzke, tak aj vo vývoji zamestnancov.

NAFTA je moderná spoločnosť s rozsiahlymi skúsenosťami v oblasti skladovania a budovania podzemných zásobníkov zemného plynu na Slovensku a zároveň slovenským lídrom v prieskume a ťažbe uhľovodíkov. Skladovanie zemného plynu v podzemných zásobníkoch je kľúčovou činnosťou spoločnosti a tvorí približne 70 % všetkých jej aktivít. NAFTA rozvíja túto oblasť už 45 rokov, počas ktorých intenzívne pracuje na zvyšovaní svojej skladovacej kapacity. Skladovacia kapacita systému podzemných zásobníkov zemného plynu, prevádzkovaného spoločnosťou NAFTA, predstavuje približne 30 TWh. Zásobníky sú jedným zo strategických nástrojov, ktorý zvyšuje energetickú bezpečnosť Slovenska.
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia