Český ČEZ zostáva v projekte novej bohunickej atómky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jaslovské Bohunice atómová elektráreň SE
Atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. SE,a.s

Česká energetická skupina v súčasnosti nerokuje o predaji svojho 49-percentného podielu v spoločnosti JESS so žiadnym investorom.

Česká energetická skupina ČEZ nateraz zostáva v projekte výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. ČEZ v súčasnosti nerokuje o svojom odchode z Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS), ktorá má na starosti spomínaný projekt. „V súčasnosti neprebiehajú žiadne diskusie o predaji nášho podielu,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca ČEZ Roman Gazdík.

Rokovania s Rusmi

ČEZ tak zostáva v spoločnosti JESS 49-percentným akcionárom. Gazdík potvrdil, že o ich akcie mali v minulosti záujem Rusi. Konkrétne spoločnosť Rosatom. V súčasnosti vstup ruského investora do slovenského jadrového projektu nie je podľa neho reálny. „Rokovania so spoločnosťou Rosatom boli ukončené pred niekoľkými rokmi,“ povedal Gazdík. Ešte pred zhruba piatimi rokmi mal Rosatom eminentný záujem o projekt novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Pre Rusov bol zrejme neprijateľný postoj slovenskej vlády, ktorá nesúhlasila s ich podmienkou garancie výkupnej ceny elektriny z novej atómovej elektrárne.

Pokračuje sa podľa plánu

Podľa Gazdíka sa na projekte výstavby bohunickej jadrovej elektrárne stále pracuje. „Príprava projektu nového bloku v lokalite Jaslovské Bohunice pokračuje podľa dohôd medzi akcionármi a schváleného podnikateľského plánu,“ konštatoval Gazdík.

O potrebe výstavby novej jadrovej elektrárne však v súčasnosti nie je už presvedčený ani vládny kabinet, ani minister hospodárstva Peter Žiga. Ten po nástupe do funkcie v rozhovore pre portál vEnergetike.sk povedal, že tento projekt sa môže na istý čas zmraziť. Súčasné vedenie rezortu hospodárstva si myslí, že novú plánovanú jadrovú elektráreň by bolo najlepšie postaviť až po odstavení dvoch jaslovských jadrových blokoch elektrárne EBO V2. Súčasné prevádzkovanie novej atómovej elektrárne s výkonom 1 200 megawattov a dvoch terajších blokov s vyše tisícmegawattovým výkonom by si totiž vyžiadalo dodatočné nemalé investície do prenosovej sústavy. Podľa Úradu jadrového dozoru SR by sa mohli dva jadrové bloky V2 dožiť až 60 rokov, čiže by mohli vyrábať elektrinu do roku 2045.

Zelená od „zelených“

Projekt novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach už získal od ministerstva životného prostredia kladné stanovisko v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Ministerskí úradníci navrhli investorovi postaviť v Bohuniciach jeden jadrový rektor generácie III+ s maximálnym čistým inštalovaným elektrickým výkonom do 1 700 megawattov. Podľa investičného zámeru, ktorý bol posudzovaný v procese EIA, sa pôvodne uvažovalo so začiatkom výstavby novej jadrovej elektrárne v roku 2021. Do trvalej prevádzky mala byť elektráreň uvedená v roku 2029. Životnosť bola naplánovaná na 60 rokov. Výstavba bohunickej elektrárne by si mala vyžiadať podľa odhadov spred piatich rokov od 4 do 6 miliárd eur.

Okrem českej skupiny ČEZ pracuje na výstavbe nového zdroja aj štát, ktorý má prostredníctvom svojej akciovky JAVYS v spoločnosti JESS 51-percentný podiel.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ČEZ SlovenskoJAVYS Jadrová a vyraďovacia spoločnosťJESS Jadrová energetická spoločnosť Slovenska